Author: diversity

7.4.foto tekst. NESTO POVEKE OD KOLBASI

„Нешто повеќе од колбаси“

Ритамот на денот е сменет. Мајка ми изгледа се повеќе вознемирено. Нешто се има случено, а ме чуди и ова чудесно патување на тато во Бугарија. Па ако беше во Бугарија ќе се јавеше...

podigri-cover

Еднодневно патување преку сопственото „јас“

  Работилницата Подигри доживеа две изданиа во Скопје, а веќе се планира и третото издание. Работилницата Подигри  е целодневна сеанса за возрасни на која преку психолошки, театарски и танцови вежби, учесниците  поминуваат преку откривање...

5.3.Davanaeset ruski poeti COVER

Дванаесет руски поети

Руска современа авангарда… Уште на почетокот, Рускиот ПЕН центар се покажа како извонредна рамка за реализација на овој проект. Екатерина Турчанинова, повеќегодишен заменик директор на Рускиот ПЕН, во договор со раководството на Рускиот ПЕН,...

2.

Un Tuned

Осврт кон CTM festival и Transmediale festival, 23 јануари – 1 февруари 2015 Неколку години поминаа откако бев на CTM фестивалот за последен пат. Првиот пат го посетив, воедно и настапував на фестивалот, кога...

3.4.ASTALNI-PHOTO-COVER

Астални проекции – новата младост на македонското творештво

На 3.6.2014 (вторник) во „Менада“ (Стара Скопска Чаршија) во 20.30, од мајка Пепи и татко Диме, се родија АСТАЛНИТЕ ПРОЕКЦИИ. Сонцето им е во Близнаци, Месечината во Лав, а во подзнак се Стрелец. Целта...

2.3.licnostTI-COVER

Личнос(ТИ)

(уметност, огледало, столче, кандидат, свет, лична личност) Никакви чуда не се случуваат, а сиот живот е еден испит. Серен Кјеркегор Уметноста е поим. Уметноста постои откако постои и човекот, но поимот „уметност или уметничко”...

1.3.mihail-kriger-PHOTO-COVER

Избор поезија од Михаел Кригер

                                                                   ...

mesecina

Различноста и личноста

     Различноста и личноста се две имиња на тивкиот инстинкт кон изворноста. Да се наследи името на некој кој (од)умира е повеќе одржување на поинаквоста од живите, отколку егзистенцијален нагон на традицијата.  ...

goce-smilevski-diversity

Преминување на границите

  СЦЕНА 1 (Просторија: шкаф, кауч и столче. Искра влегува во просторијата. Го отвора шкафот, од него вади кукла). ИСКРА: (На куклата) Добар ден, докторе Фројд. (Ја носи куклата до столчето, ја седнува на него....