Tagged: есеј

12575884_10203866476542164_1133579925_n

Поетика на миграциите: Соочување со разделбата

    – Увод – Замислете галерија која изгледа како дневна соба и чијашто посета е еден вид социјална потреба. Гледаме портрет на една жена која зборува со некого друг. (Се разбира, на почетокот...

goran-stefanovski

Јадење сол

  За време на нашите граѓански војни, Си-Ен-Ен нè прикажа како племиња со компликувани имиња и чудни политички навики. Наспроти ваквата сценографија, стоеја добро воспитаните и кохерентни репортери на Си-Ен-Ен, стегнати во тукушто отпакувани...

Untitled-1

20 ГОДИНИ ПОДОЦНА – „Несвесна цивилизација“

Специјален предговор на Џон Ралстон Сол претседател на Меѓународниот ПЕН, за македонското издание на книгата „Несвесна цивилизација“ објавена во издание на ПОЕТИКИ – Друштво за уметност, 2015 година. Скопје, Р.Македонија      Јас сум...