Разноликост Blog

pece-konecna

Oчи со боја на чевли

  „Легнат на црн кожен тросед во психијатриската ординација, Нестор се обидува да се сети како се најде на тој погреб. Неговата психијатарка Марта, млада и успешна жена, му кажа да се сети на...

basevski-final

Дневникот на Ања

       „Вторник, 11 октомври Излегов на малата ниска тераса од куќата и гледав надвор во пространоста на пределот и во светлината на денот. Во дворот со трева, Јане и Оги играа бадмингтон....

minotaur

Минотаур

  Познат глас допре до нејзините уши помеѓу вревата од бледи костуми, метал, бетон, електронски плочи и практични желби. Но кога таа се сврте на платформата, се чинеше дека никој не чекори кон неа....

nenad-diveristy

Магла

  Скопје. Корегиран дискурс. Надвор паѓа ситен дожд. Едната половина на градот е под вода, а другата ранета плута по градското езеро. Една птица удира во полуотворената ролетна. Трета за денеска. До мене стои...

ptici

БЕИ ДАО – 50-ти добитник на „Златен венец“ на Струшките вечери на поезијата

Беи Дао е добитник на „Златен венец“ на Струшките вечери на поезија за 2015 година. Тој е јубилејниот 50-ти добитник на најзначајното светско признание за поезија.     ГРАНИЦA Сакам да одам од другата...

goran-stefanovski

Јадење сол

  За време на нашите граѓански војни, Си-Ен-Ен нè прикажа како племиња со компликувани имиња и чудни политички навики. Наспроти ваквата сценографија, стоеја добро воспитаните и кохерентни репортери на Си-Ен-Ен, стегнати во тукушто отпакувани...

dodola

За Додола I

                                                        Во спомен на Васко Попа  ...

Untitled-1

20 ГОДИНИ ПОДОЦНА – „Несвесна цивилизација“

Специјален предговор на Џон Ралстон Сол претседател на Меѓународниот ПЕН, за македонското издание на книгата „Несвесна цивилизација“ објавена во издание на ПОЕТИКИ – Друштво за уметност, 2015 година. Скопје, Р.Македонија      Јас сум...

tri-zeni

„Живот посветен на книжевноста“

  ЖИВОТ ПОСВЕТЕН НА КНИЖЕВНОСТА Во своите дваесетти, со елегична сигурност знаеше дека ќе умреш млада. Срцевиот удар на татко ти тоа дополнително ти го потврди. Триесеттата ти беше најлоша година: триесеттите фатални за...