ЌУЛАВКОВА: Интеркултурната стратегија како облик на културна економичност

Katica-Kjulavkova-1

ЌУЛАВКОВА: Интеркултурната стратегија како облик на културна економичност

Интеркултурната стратегија како облик на културна економичност – Катица Ќулавкова

diversity_himera_sika davidovska

Химера – Сика ДАВИДОВСКА

Сика ДАВИДОВСКА е родена 1955 година. Таа е библиотекарка на катедрата за Општа и компаративна книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ при Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ во Скопје.

diversity.org.mk

Започнува Skopje Pride Weekend 2017 – ТРАНС-ФОРМАЦИИ

Од утре (22 јуни, четврток) започнува омилениот Викенд!
Skopje Pride Weekend 2017 – ТРАНС-ФОРМАЦИИ ќе се оддржи во Скопје на неколку локации и ќе трае до 25 јуни, 2017.

разноликост мк

Интервју со Катица ЌУЛАВКОВА за Утрински весник

По повод денешната промоција на книгата
„Македонски волнени времиња“ од Катица ЌУЛАВКОВА, го објавуваме интервјуто што „недостига“:
Интервју со Катица Ќулавкова за Утрински весник, февруари 2000. Разговорот го водел Глигор Стојковски

diversity_roman na godina

РОМАН НА ГОДИНАТА: „Собирачи на пепел“ од Давор Стојановски

„Собирачи на пепел“ на Давор Стојановски е добитникот на наградата „Роман на годината“ за 2016 на „Утрински весник“ чија промоција на книгата е закажана токму за вечерва во 20:00 часот во МКЦ галерија.

typewriter-801921_640

Колку е значајна улогата на ЛИКОТ во наративните постапки или каде оди развојот на ЛИКОТ во еден македонски роман?!

  Поставката на ликови во романот „Другата“ од Марија Лозаноска, наспроти расказното дејство се чини дека наликува многу повеќе на бајка, отколку на еден реалистичен роман. Доколку авторот сакал да прикаже лик, кој се...

Julio Cortazar (1914-1984) ecrivain argentin nationaliste francais. FRANCE -    Date inconnue

33 години од смртта на Хулио КОРТАСАР

Хулио Кортасар (1914-1984) е култен аргентиски писател. Автор со особено чувство за фантастичното и надреалното што го населуваат секојдневието и што произлегуваат од него самото. Објавувал стихозбирки, книги раскази, романи, како и дела чиј жанр тешко може да се определи. Бил еден од омилените автори на великанот Хорхе Луис Борхес.

16395902_10212579785709376_2135732232_n

Пијани даблинци во чест на Џојс

Во четврток, 2 февруари 2017 во 19:00 ч. во кафе-книжарницата МАГОР, Скопје ќе се одбележи 135 години од раѓањето на авторот Џејмс Џојс.

B393F63D08B1C74990AEEC1147684C34

Кица КОЛБЕ: За Прогласот во заштита на достоинството на македонскиот писател и на македонската книжевност

Кога стравот владее во сето општество, тој не ја одминува ниту уметноста.