Број 1

rab

Работилница за креативно пишување

  Во рамки на второто издание на Интернационалнот саем на современа уметност Паратисима Скопје, кој ќе се одржи од 12 до 14 јуни во Младинскиот културен центар во Скопје, меѓу останатите содржини предвидена е...

gaetano-final-3D

Игри на рамнотежа

  „Игри на рамнотежа“ е една од почетни поетски збирки на Гаетано Лонго, објавена во 1987 година, кога за прв пат престојува во Струга, добивајќи ја во таа прилика наградата на Нова Македонија. Поетската...

kk-final-3D

Кога ни гореше под нозете

  Книгата Кога ни гореше под нозете е двојазично издание, на оригиналниот, македонски јазик и во превод на руски јазик (превод на Олга Панкина). Таа е придружена со предговор на проф. д-р Ала Шешкен...

knizevna-teorija

Книжевна теорија (Сосема краток увод)

  Едицијата СОСЕМА КУСИ ВОВЕДИ е наменета за секој оној кој сака стимулирачки и достапен пат до некоја нова тема. Тие се напишани од експерти и се објавени на повеќе од 25 јазици ширум...

gjoko

Избор поезија од Ѓоко Здравески

    слобода 1. дедо ми со тараби си го омеѓи дворот и така доби парче земја, ама го загуби светот. а потоа почна и тоа свое парче земја да го преградува и да...

nenaslovena-meseceva-sonata

Ненасловена месечева соната

  „Кога заврши, седна врз подот. Натажена и задишана. Му погледна в очи. „Што мислиш ти за мажите, Јон?“, го праша. Тој долго молчеше. Со замислен поглед го одмеруваше августовското ноќно небо низ прозорецот....

pece-konecna

Oчи со боја на чевли

  „Легнат на црн кожен тросед во психијатриската ординација, Нестор се обидува да се сети како се најде на тој погреб. Неговата психијатарка Марта, млада и успешна жена, му кажа да се сети на...

basevski-final

Дневникот на Ања

       „Вторник, 11 октомври Излегов на малата ниска тераса од куќата и гледав надвор во пространоста на пределот и во светлината на денот. Во дворот со трева, Јане и Оги играа бадмингтон....

minotaur

Минотаур

  Познат глас допре до нејзините уши помеѓу вревата од бледи костуми, метал, бетон, електронски плочи и практични желби. Но кога таа се сврте на платформата, се чинеше дека никој не чекори кон неа....