Articles by Магдалена Делкова

10441913_10201585785966325_347808262013609092_n

Магдалена Делкова (1992) е апсолвент на Катедрата за општа и компаративна книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“, во Скопје. Во потесна област на научно-истражувачки интерес и се: фикција, поезија, креативно пишување, интермедијалност, интртекстуалност и интердисциплинарност; книжевна критика, книжевна теорија и херменевтика.
Неколку нејзини текстови (толкувачки есеи, критики, репортажи…) се објавени во книжевните списанија МИРАЖ, DIVERSITY и РЕПЕР.

Асистент е на потпретседателот на Меѓународниот ПЕН акад.Катица Ќулавкова и, на невладина организација на писатели и интелектуалци МАКЕДОНСКИ ПЕН ЦЕНТАР.
Таа е уредник на меѓународното електронското списание за уметност и книжевност РАЗНОЛИКОСТ/DIVERSITY на Меѓународниот ПЕН и е проект менаџер на мултимедијалниот арт фестивал БОШ Фестивал.

12570817_10203884841401274_1224430996_n

Неверојатноста на Лукаш за доближување на спротивностите

           Владимир Лукаш е македонски уметник со раскошен спектар на таленти. Тој е познат многу повеќе како ликовен уметник, а помалку како џез – музичар, аниматор и илустратор. Накратко, ќе се обидам...

podigri-cover

Еднодневно патување преку сопственото „јас“

  Работилницата Подигри доживеа две изданиа во Скопје, а веќе се планира и третото издание. Работилницата Подигри  е целодневна сеанса за возрасни на која преку психолошки, театарски и танцови вежби, учесниците  поминуваат преку откривање...

3.4.ASTALNI-PHOTO-COVER

Астални проекции – новата младост на македонското творештво

На 3.6.2014 (вторник) во „Менада“ (Стара Скопска Чаршија) во 20.30, од мајка Пепи и татко Диме, се родија АСТАЛНИТЕ ПРОЕКЦИИ. Сонцето им е во Близнаци, Месечината во Лав, а во подзнак се Стрелец. Целта...