Articles by Имануел Мифсуд

4.3.FOTO_AVTOROT

Имануел Мифсуд (1967, Малта) пишува поезија и проза. Ја има добиено Националната книжевна награда на Малта за проза во 2002 година, а за поезија во 2014 година. Неговиот роман „Во името на таткото (и на синот)” ја доби Наградата за литература на Европската Унија во 2011 година и досега е преведен на англиски, француски, романски и македонски јазик. Македонското издание на романот, во превод на Владимир Јанковски, го објави издавачката куќа „Готен”.

12607362_10203866554184105_554905916_n

Избор поезија од Имануел МИФСУД

      СТАТУА Утре нема да се разбудам. Не посегнувај по мене за да го почнеш денот со водење љубов. Не буди се за да ме бараш. Ќе бидам на улицата по која...