Articles by Ангел Миов

2.4.foto AVTOR angel miov

БИОГРАФИЈА
АНГЕЛ МИОВ
www.angelmiov.com
Ангел Миов е ликовен уметник кој се изразува во повеќе медиуми како инсталација, видеоарт, перформанс, сликарство и фотографија. Во своите дела ги истражува темите како што е идентитетот на уметникот наспроти идентитет на уметничкото дело. Роден е во Гевгелија во 1982 година, дипломирал 2006 година на Факултетот за ликовни унетности во Скопје а 2011 година магистрира на истиот. Од 2007 година е член на Друштвото на ликовни уметници на Македонија. Од 2009 година е еден од основачите на уметничката група и простор Арт И.Н.С.Т.И.Т.У.Т во Скопје. Има учествувано во многу ликовни проекти во земјава и странство. Од 2012 година предава Акт и цртање на Факултетот за ликовни уметности во Скопје ,Универзитет “Св.Кирил и Методиј”-Скопје, Македонија.

Самостојни изложби:
2014 “Cut the strings…”
Организатор: Gallery MC, Њујорк, САД
Координатор: Горазд Попоски
2013 “Pull the strings…”
Организатор: Национална галерија на Македонија, Скопје, Македонија
Куратор: Маја Чанкуловака
2012 “Temporary art for con-temporary time” (инсталација градски Пазар Гевгелија),
Организатор: Арт Еквилибриум,БОШ- Мултимедијан арт фестивал,Гевгелија, Македонија
2012“PRČ”(priroda radi čuda),
Организатор: CeKA Charlama, Сараево, Босна и Херцеговина
Куратор: Jусуф Хаџифејзовиќ
2011 „Личнос(ТИ),уметност,огледало,столчe, кандидат,свет,лична личност…”
Отворено графичко студио, Музеј на град Скопје,Скопје, Македонија
Координатор: Атанас Ботев
2009„Идентитет на делото-Автор”
Организатор: Арт И.Н.С.Т.И.Т.У.Т-Скопје, Македонија

Групни изложби:
2015 – „Во прво ЛИЦЕ”, Национална галерија на РМ,Мала станица, Скопје, Македонија
2015 – „Изложба на откупените дела од страна на Министерството за култура на РМ”, Национална галерија на РМ, објект- Чифте амам, Скопје, Македонија
2014 – „Античка љубов”, ФРИК Фестивал 2014 ,Галерија ФЛУ-Скопје, Македонија
2014 – “Muse Mast Dance”, Global Village 2014 ,Амстердам-Холпандија, Минхен – Германија, Копенхаген – Данска
2014 – “POPcorns is like LIKE”, (Акциденција, комуникација, грешка) АКСЦ Скопје, Младински Културен Центар, Скопје, Македонија
2014 – “A PARALLEL UNIVERSE”, 5 Современи автори од Македонија, DUPLEX100m2, Сараево, Босна и Херцеговина
2013 “Artist sugestions”, ММЦГ, Бош 5, Гевгелија, Македонија
2013 “Wake up solidarity”(Скопски урбани приказни), ДЛУМ,Скопје
2013 “Into the frame”, ММЦГ, Скопско лето, Галерија НЛБ Тутунска банка,Скопје, Македонија
2013 “International Exhibition of Small Format”, Универзитетска галерија,Нови Пазар, Србија
2012 “Talk art” Galerie E.G.P – 20, rue Germain Pilon, Парис, Франција
2011 “Deadpan Excange VI”, Vilnius Graphic Art Centre, Вилнус, Литванија
2011 ”Young Artists from Macedonia in Israel, Collective Art I.N.S.T.I.T.U.T”,curated by Shrley Meshulam, “Tveria 15” Hadar Community Centars,Haifa, Израел
2011 “Trans-Siberian Arts Centre”, Патувачка интернационална изложба по траекторија на транс-сибирскиот воз од Москва до Пекинг
2010 „БОШ” мултимедијален арт фестивал, Гевгелија, Македонија
2009 „Обид 0”, Арт-И.Н.С.Т.И.Т.У.Т., Скопје, Македонија
2009 “7 Gates Skopje Biennial”,(BJCEM), XIV биенале на млади уметници од Европа и Медитеранот, Мала Станица, Скопје, Македонија
2006 „Армитаж”, културен центар “Toчка”, Скопје, Македонија
2005 „Седмо биенале на млади уметници”,” Преку границите”, Музеј на современата уметност, Скопје, Македонија
2005 – СИАБ (6то студентско арт биенале), Музеј на град Скопје, Скопје, Македонија
2005 – Културен центар „Тошо арсов” , Виница, Македонија
2005 – Културен центар „Димитар Беровски “, Берово, Македонија
2005 – „Штипско лето”, галерија Безистен, Штип, Македонија
2005 – „Национална галерија” – Куманово, Куманово , Македонија

2.3.licnostTI-COVER

Личнос(ТИ)

(уметност, огледало, столче, кандидат, свет, лична личност) Никакви чуда не се случуваат, а сиот живот е еден испит. Серен Кјеркегор Уметноста е поим. Уметноста постои откако постои и човекот, но поимот „уметност или уметничко”...