Разноликост Blog

Untitled-1

ПЕСОЧЕН СОН на Ирис Гарсија Куевас

        Не сум јас. Жената легната со отворени нозе, облечена со смешен пењоар што се врзува со две ленти на грбот, не сум јас. Мене секогаш ми било страв од шприцови....

13046151_10207872552923311_1735750321_n

Од општа дефиниција до личен став за Твитер зонатa (дел: 1)

    ’Твитер’ (Twitter: <https://twitter.com>) е социјална (општествена, друштвена) мрежа/network која се одликува со актуелност, критичност, полемичност, слободоумност, емотивност, комуникативност, духовитост и игровитост. Вообичаено се вели дека Твитерот е виртуелен (Интернет) сервис на информации,...

darkwood-dub-546x387

Darkwood Dub – група од нашето време

    Darkwood Dub се група од нашето време. Ги пратевме со сериозно исчекување нивните чекори, новите албуми и секако концерти. Со нивните први неколку албуми издадени во 90тите, во кои ги фузионираат даб...

Untitled-32

Избор поезија од Снежана Стојчевска

    I’ll never stop Првото нешто што нè учеа на балет е дека треба да изгледа лесно, толку лесно колку што е тешко да се чини дека секој може да го изведе тоа...

risto-lazarov-prepki-resize

Препки од Ристо ЛАЗАРОВ

    Додадете ја бесплатно поетската книга од македонскиот поет Ристо Лазаров во вашата електронска библиотека.   Достапно за преземање:

Untitled-угхои

Поезија од Астални проекции

    Славица Гаџова Свидерскa (1984) поет, истражувач и книжевен преведувач. Ги објавила поетските книги: Бесконечност (2001), Писма(2012), Политики на љубовта(2015) и студијата Книжевноста и дискурсите на моќта (2013). Истражува за дискурсите на моќта...

12571166_10203865905447887_1219622603_n

Доза поезија, доза Астални проекции

  Како што е ред, „Астални проекции“ во Разноликост. 1.  Габриела Милкова е родена, не толку одамна, во Америка. Нејзините први сеќавања се во Скопје, а, пак, во Оксфорд таа научи да чита и...

12575884_10203866476542164_1133579925_n

Поетика на миграциите: Соочување со разделбата

    – Увод – Замислете галерија која изгледа како дневна соба и чијашто посета е еден вид социјална потреба. Гледаме портрет на една жена која зборува со некого друг. (Се разбира, на почетокот...

12584179_10203884489392474_369650766_n

„Невидливи љубови“ на Јанковски

    ПРВ ДЕЛ: ПРИКАЗНАТА ЗА МИЛА И МАРКО   1.        Онаму каде што кога ќе се разбудеше можеше да помисли дека не се наоѓа ниту на земјата ниту на небото,...